14 Temmuz 2017 Cuma

Başta "ANAYASA MAHKEMESİ" Olmak Üzere Yargı, Yasama ve İcra'ya Çağrı: "EMEKLİLER ARASINDA VARİT KORKUNÇ HAKSIZLIK, İNSANLIK DIŞI ADALETSİZLİK VE KANUNSUZLUK ARTIK SONA ERSİN

ARTIK BU OYUN’A “ADALETSİZLİK, AYRIMCILIK, REZİLLİK VE KEPAZELİĞE” SON VERİLSİN!.. “BAŞTA: 2000 YILI VE SONRASI SSK EMEKLİLERİ OLMAK ÜZERE” BÜTÜN EMEKLİ MAAŞLARI ARASINDA ACİLEN ADALET; NORM VE STANDART BİRLİĞİ SAĞLANMAK ZORUNDADIR  
5 MİLYON EMEKLİYE 355 LİRA ZAM! 
İŞTE: "OYALAMA VE YALAN RÜZGÂRLARI' NDAN" ÖRNEKLER
2000 yılı ve sonrasında  emekli olan yaklaşık 5 milyon kişinin gözü Anayasa Mahkemesi'nde. 2000 öncesi emekli olanlara yapılan intibakın yürürlük maddesi iptal olursa, 355 liraya varan zamların yolu açılacak
AYM'NİN GÜNDEMİNDE
Yaklaşık 5 milyon emeklinin beklediği intibak için umutlar bitmedi. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların intibak talebi, Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde. Beklenen karar çıkarsa, 355 liraya varan zamlar söz konusu olacak. Türkiye Emekliler Derneği üyesi İbrahim Avcı, 2000 yılı öncesinde emekli olanlara yapılan intibak zammının, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara da yansıtılması için Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurdu. Kamu Denetçiliği Kurumu başvuruyu haklı buldu. Bunun üzerine Avcı, Ankara İş Mahkemesi'nde dava açtı. Ancak mahkeme davayı reddetti. Dava, Yargıtay'a taşındı.
355 LİRAYA VARAN ZAM
Yargıtay iş mahkemesinin kararını onayınca; Avcı, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi, önümüzdeki günlerde bu başvuruyu inceleyecek. Eğer yüksek mahkeme, 2000 öncesi intibakın yürürlük maddesinin iptali yönünde karar verirse, 2000 sonrası emekli olan herkese intibak zammı yolu açılacak. Tek tek dava açmaya gerek olmayacak, karar herkesi kapsayacak.
5 MİLYON EMEKLİYİ İLGİLENDİRİYOR
Milyonlarca emekliye, 2000 öncesi emekli olanlara yapılan gibi 50 ile 355 lira arasında zamlar gündeme gelecek. Türkiye Emekliler Derneği, başvuruda talep edilen intibak düzenlemesinin 4 ile 5 milyon arasında emekliyi ilgilendirdiğini açıkladı. Şimdi emeklilerin intibak umudu Anayasa Mahkemesi'nde... Süreç merakla bekleniyor..(Giriş Tarihi: 7 Şubat 2017)  
EMEKLİYE İNTİBAK
10 milyondan fazla emeklinin maaşları  hükümetin gündeminde. Maaşlar ara- sındaki makas aralığı ve eşitsizliklerin giderilmesi için düzenlemeler masada. 
Son yıllarda emeklilerin gelirini artıracak pek çok düzenlemeyi hayata geçiren hükümet, yenileri için de düğmeye bastı. Hükümet, emekli maaşlarını masaya yatıracak. Düşük ve yüksek maaşlar arasında farkın azalması; aynı hizmet yılı ve primle emekli olanların aylıkları arasındaki makasın kapanması için çözüm yolları ele alınacak. 
EŞİTLİK SAĞLANACAK 
Toplumun her kesiminin nabzını tutan hükümet, gerçekleştirilen ev ziyaretlerinde gelen 'emekli maaşları arasındaki dengesizliklerin giderilmesi' yönündeki talepler üzerine harekete geçti. Konu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na geliyor. Kurul, emekli maaşları arasındaki dengenin sağlanması için yapılabileceklerini masaya yatıracak. Edinilen bilgiye göre; bu çerçevede, düşük ve yüksek maaşlar arasında farkın azalması konusu ele alınacak. Ayrıca aynı hizmet yılı ve primle emekli olanların arasındaki makasın kapanması için formüller tartışılacak.  
EN DÜŞÜK MAAŞ 950 LİRA 
Halen en düşük memur emeklisi aylığı bin 658 lira seviyesinde bulunuyor. 2000 yılından önce SSK'dan emekli olanlar arasında en düşük maaş bin 402 lira. 2000'den sonra SSK'dan emekli olanlar ise en düşük 836 lira alıyor. En düşük aylık Bağ-Kur esnaf emeklilerinde bin 218 lira, Bağ-Kur tarım emeklilerinde ise 950 lira seviyesinde bulunuyor. Emekliler bu farklılıkların giderilmesini istiyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamları, enflasyona endeksli durumda. Emekliler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. Memur emeklilerinin zamları ise memurlarla birlikte toplu sözleşmede belirleniyor. 
NE KADAR ZAM OLDU?
OCAK 2013: 2000 yılı öncesi emekli olan SSK'lılar intibak aldı, almakta oldukları emekli maaşları iyileştirildi ve bunların önemli bir bölümü 2000 yılı ve sonrası emeklilerin aldıkları maaştan "ciddi miktarlarda" fazla maaş almaya başladı. 
TEMMUZ 2015: Maaşı bin 100 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen zam yapıldı.
TEMMUZ 2015: Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşındaki kesinti yüzde 15'ten 10'a çekildi.
EYLÜL 2015: Memur emeklileri ortalama 100 liralık ekstra artıştan yararlandırıldı.
OCAK 2016: SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşında ekstra 100 liralık seyyanen artış oldu.
MART 2016: Bağ- Kur emeklisi çalışanlardan kesinti kaldırıldı. 
OCAK 2017: Kamudan 30 yılın üzerinde hizmetle emekli olanlara ek ikramiye verilmeye başlandı.
MART 2017: Emekliye promosyon başladı.
NEDEN HAKSIZLIK DİYORUZ?
2000 yılından önce emekli olan SSK'lılara intibak yasası çıkartılmış ve 2 milyondan fazla emekli 355 liraya varan zam almıştı. Hatta yapılan bazı hatalar dolayısıyla maaşı eksik bağlandığı tespit edilen 2 bin 500 kadar emeklimize 22 bin lirayı bulan toplu ödemeler de yapıldı. 31 Aralık 1999 tarihinde emekli olan bir vatandaş bu haktan yararlanırken 1 Ocak 2000'de yani bir gün sonra emekli olan birisi ise yararlanamadı.  
NE YAPILMALI?
Maaş hesaplamalarında ve Aylık Bağlanma Oranları'ndaki farklılıkların giderilmesi dışında emeklilerin beklediği bazı intibak konuları da bulunuyor. SGK çatısı altında birleşmesine rağmen kurumlara göre hala farklı uygulamalar yapılıyor. Bunlar da şöyle sıralanabilir: Bağ-Kur ve SSK arasındaki prim farkının giderilmesi. Bağ-Kur'lular 9 bin gün prim öderken SSK'lılar yıla göre 5 bin ile 5.900 günle hatta 3.600 günle bile emekli olabiliyor. SSK ve Bağ-Kur'lular oluşacak enflasyona göre, yani önceden bilmeden zam beklerken memur emeklileri toplu sözleşmeye giriyor. Tüm emeklilerin toplu sözleşme ile zamlarının belirleneceği bir sistem kurulmalı. Böylece emeklilere eşit zam imkânı gelecek.  (http://www.gunes.com/ekonomi/emekliye-intibak-787439)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder